06. Wat geef je door
2 mei 2018 – 20:44 op NPO 2

Wat geef je door

Wie een erfenis ontvangt, krijgt te maken met de vraag wat je ermee doet. De een pot het op voor later terwijl de ander het gelijk opmaakt. Maar soms is er helemaal geen erfenis omdat iemand niets heeft op kunnen bouwen en soms is de erfenis een schuld.

Wat geef je door

Leestijd verdieping: 2 minuten
Wie een erfenis ontvangt, krijgt te maken met de vraag wat je ermee doet. De een pot het op voor later terwijl de ander het gelijk opmaakt. Sommigen delen hun erfenis met hun kinderen zodat ze een huis kunnen kopen. Maar soms is er helemaal geen erfenis omdat iemand niets heeft op kunnen bouwen en soms is de erfenis een schuld.
Vroeger was een erfenis nalaten en ontvangen alleen weggelegd aan de welgestelde bovenlaag van de samenleving. Maar met de toegenomen welvaart vanaf de jaren zestig - waardoor Nederlanders steeds meer te besteden hebben, huizen kopen en vermogen opbouwen - wordt een erfenis nalaten en ontvangen steeds gangbaarder. Met de mogelijkheid van een erfenis in het verschiet, doemen ook vragen op hoe de erfenis ingezet wordt tijdens het werkzame of juist tijdens het gepensioneerde leven.
Tegenwoordig besluiten veel gepensioneerden hun vermogen aan te breken om vakantie te vieren en om te genieten van een decadentere levensstijl.
Want door de betere leefomstandigheden zijn veel gepensioneerden nog goed ter been. Kwamen ouderen na het werkzame leven eerst nog terecht in een bejaardentehuis en konden ze door de slechte levensverwachting maar kort genieten van hun AOW, tegenwoordig besluiten veel gepensioneerden hun vermogen – bestaande uit spaargeld en aangevuld met pensioen, aandelen, de opbrengst van hun afbetaalde huis of een ontvangen erfenis– aan te breken om vakantie te vieren en om te genieten van een decadentere levensstijl.

Als er nog vermogen is, want niet iedereen krijgt het voor elkaar om tijdens het werkende leven een goed pensioen op te bouwen. En dan wordt het rondkomen van alleen een AOW en moet elk dubbeltje omgedraaid worden. Een mooie erfenis nalaten is ook niet aan iedereen besteed.

En wie wel een erfenis ontvangt, krijgt niet altijd vermogen. Presentator Eric Smit: ‘Bij deze aflevering ging ik naar de Achterhoek, naar Janneke die een landgoed heeft geërfd. Dat landgoed onderhouden kost handenvol geld. Ze had het ook kunnen verkopen, maar dat landgoed ging van generatie op generatie. Erfenis is vaak vermogen, maar het is ook een verantwoordelijkheid: de erfenis moet niet alleen op een goede manier achtergelaten worden, maar er moet ook voor worden gezorgd.’
Landgoed als erfenis
Boerderij op het landgoed
Rondreizen met de camper
Deel via Facebook