02. Op eigen benen
4 april 2018 – 20:44 op NPO 2

Op eigen benen

Theedoeken, handdoeken en zakdoeken hebben meisjes in de jaren vijftig al bij elkaar gespaard als ze het huis uit gaan, maar veel woningen zijn er nog niet tijdens de wederopbouw. Tegenwoordig komen starters ook moeilijk aan een huis.

Op eigen benen

Leestijd verdieping: 2 minuten
Theedoeken, handdoeken en zakdoeken hebben meisjes in de jaren vijftig al bij elkaar gespaard als ze het huis uit gaan, maar veel woningen zijn er nog niet tijdens de wederopbouw. Miljoenen huizen, premiekoopwoningen en een hypotheekrenteaftrek later komen starters tegenwoordig niet meer aan een woning door de ‘droogkokende’ woningmarkt.
Sparen voor de uitzet is in de jaren vijftig gewoon, want op eigen benen staan kost geld. Maar zodra jongeren een woning bemachtigd hebben, begint de grootste uitgavenpost van het kasboekje. Ruim een derde van het inkomen gaat op aan woonlasten, zo ondervinden ook Alwin en Saske. In een serie vlogs vertellen ze niet alleen hoe moeilijk het was om een woning te vinden, maar ook hoe duur het leven is als je op jezelf woont.

Presentator Eric Smit, die met Alwin en Saske op stap gaat, zegt: ‘Ze vertelden me dat ze van huis uit samen gingen wonen, maar dat het heel moeilijk is om een woning te veroveren. Toen ik ging studeren, ging ik gelijk het huis uit, maar tegenwoordig blijven jongeren vaak langer thuis wonen. Dat is een bewuste keuze om geen schulden te hoeven maken’.
Ruim een derde van het inkomen gaat op aan woonlasten.
In de jaren vijftig wonen veel getrouwde stellen in bij de ouders. Niet omdat het te duur is om op zichzelf te wonen, maar omdat er een tekort is aan woningen. Daarom bouwt de overheid in een razend tempo huizen bij. Al vanaf de jaren zestig tot in de jaren tachtig stimuleert de overheid het kopen van premiewoningen door de dure maandlasten met subsidie laag te houden.

Tegenwoordig zijn de prijzen op de woningmarkt zo hoog dat starters bijna niet meer aan een koop- of huurwoning komen.
Hypotheekboekjes
Polygoon, 1962, 'Een huis, een huis, wie helpt ons aan een huis?'
Hypotheekgelden
Presentator Eric Smit op stap met Alwin en Saske
Deel via Facebook