28 maart 2018 – 20:44 op NPO 2

Jong geleerd

Zakgeld ontvangen, sparen voor een brommer of kostgeld betalen: iedereen krijgt van huis uit financiële opvoeding mee. Ook de overheid bemoeit zich ermee door eerst spaarzaamheid te stimuleren, maar later door lenen aan te moedigen als een investering in de toekomst.

Jong geleerd

Leestijd verdieping: 2 minuten
Zakgeld ontvangen, sparen voor een brommer of kostgeld betalen: afhankelijk van het gezinsinkomen en financiële opvattingen van ouders, krijgt iedereen van huis uit financiële opvoeding mee. Ook de overheid bemoeit zich ermee door spaarzaamheid te stimuleren.
In het begin van de twintigste eeuw dragen kinderen bij aan het gezinsinkomen. Ze leveren hun loon in of werken in het bedrijf van hun ouders. Daarnaast betalen ze vaak kostgeld. Met de toegenomen welvaart van de jaren zestig, verandert dat: kinderen ontvangen zakgeld en gaan sparen voor luxeproducten als brommers, net als Douwe van der Meer die als tiener al zijn inkomsten en uitgaven noteert in een kasboekje. Ook de overheid stimuleert de spaarzaamheid van de jeugd met de invoering van de Jeugdspaarwet in 1958, waarmee jongeren een Zilvervlootrekening kunnen openen.

Maar het tij keert: vandaag de dag moedigt de overheid jonge mensen aan om vooral te lenen bij het DUO – als een investering in de toekomst. Bijna iedereen start nu zijn carrière met een flinke studieschuld.
De overheid moedigt nu jonge mensen aan om vooral te lenen bij het DUO.
Financiële voorlichting op het MBO
‘Van deze klas krijg ik een hele positieve indruk,’ zegt presentator Eric Smit, die voor Kasboekje van Nederland een les bijwoont over financiële voorlichting op het MBO in Utrecht. ‘Voor mij is het alweer 35 jaar geleden dat ik die leeftijd had, maar ik krijg het idee dat deze klas gedisciplineerd omgaat met geld, hoewel ik ook weet dat er jongeren zijn bij wie dat niet zo is.’

In een interview vertelt Smit over deze aflevering: ‘Die docent van financiële voorlichting is een oud-bankier. Hij helpt jonge mensen met het creëren van financieel bewustzijn. Mooi om te zien dat mensen uit de financiële sector ook dit soort dingen doen.’
Postbus 51: Dokter Gulden; De Zilvervloot; 01-01-1975
MBO-studenten bekijken ouderwets kasboekje
MBO-studenten bekijken kasboekjes
Maarten van Lankvelt met spaarkas van het gezin
Deel via Facebook