De tv-serie

Afleveringen

Kijk hier de zesdelige televisieserie Kasboekje van Nederland terug.
In de televisieserie brengt de NTR de persoonlijke verhalen achter de kasboekjes in beeld. Presentator Eric Smit kijkt hoe het financiële huishouden van gewone Nederlanders in de tweede helft van de twintigste eeuw eruit ziet en hoe dat verandert door overheidsmaatregelen en financiële producten van banken.
Bekijk deze aflevering
01
28 maart 2018 – 20:44 op NPO 2

Jong geleerd

Zakgeld ontvangen, sparen voor een brommer of kostgeld betalen: iedereen krijgt van huis uit financiële opvoeding mee. Ook de overheid bemoeit zich ermee door eerst spaarzaamheid te stimuleren, maar later door lenen aan te moedigen als een investering in de toekomst.
Bekijk deze aflevering
02
4 april 2018 – 20:44 op NPO 2

Op eigen benen

Theedoeken, handdoeken en zakdoeken hebben meisjes in de jaren vijftig al bij elkaar gespaard als ze het huis uit gaan, maar veel woningen zijn er nog niet tijdens de wederopbouw. Tegenwoordig komen starters ook moeilijk aan een huis.
Bekijk deze aflevering
03
11 april 2018 – 20:44 op NPO 2

Kopen, kopen, kopen

Van plaatselijke kruideniers, bakkers en slagers naar grote supermarktketens, online warenhuizen en razendsnelle bezorgdiensten: afgelopen decennia neemt het consumptiegemak een hoge vlucht en lenen mensen makkelijker dan vroeger.
Bekijk deze aflevering
04
18 april 2018 – 20:44 op NPO 2

Wie beheert de pot

In de jaren vijftig werkt de huisvrouw het huishoudboekje bij en krijgt ze van haar echtgenoot de wekelijkse toelage om daar boodschappen van te betalen. Enkele decennia later zijn vrouwen hoger opgeleid, zijn ze meer gaan werken en sturen ze de kinderen naar de opvang. De vraag is of vrouwen ook financieel onafhankelijk zijn.
Bekijk deze aflevering
05
25 april 2018 – 20:44 op NPO 2

Sparen voor later

Vanaf 1956 ontvangen 65-plussers AOW, maar vanaf de jaren tachtig blijkt dat de AOW onbetaalbaar wordt. En rondkomen van het pensioen wordt ook steeds moeilijker. Daarom leggen veel mensen tijdens het werkzame leven geld opzij voor later. Soms potten ze spaargeld op of beleggen ze in risicovolle producten - met alle gevolgen van dien.
Bekijk deze aflevering
06
2 mei 2018 – 20:44 op NPO 2

Wat geef je door

Wie een erfenis ontvangt, krijgt te maken met de vraag wat je ermee doet. De een pot het op voor later terwijl de ander het gelijk opmaakt. Maar soms is er helemaal geen erfenis omdat iemand niets heeft op kunnen bouwen en soms is de erfenis een schuld.