04. Wie beheert de pot
18 april 2018 – 20:44 op NPO 2

Wie beheert de pot

In de jaren vijftig werkt de huisvrouw het huishoudboekje bij en krijgt ze van haar echtgenoot de wekelijkse toelage om daar boodschappen van te betalen. Enkele decennia later zijn vrouwen hoger opgeleid, zijn ze meer gaan werken en sturen ze de kinderen naar de opvang. De vraag is of vrouwen ook financieel onafhankelijk zijn.

Wie beheert de pot

Leestijd verdieping: 2 minuten
Regelmatig werkt de huisvrouw het huishoudboekje bij en krijgt ze van haar echtgenoot de wekelijkse toelage om daar boodschappen van te betalen. Of de man levert zijn salaris in bij zijn vrouw en zij beheert vervolgens de pot. Maar ondanks de toegenomen emancipatie van de afgelopen decennia is ruim veertig procent van de Nederlandse vrouwen tegenwoordig nog steeds financieel afhankelijk van het inkomen van de man.
Behalve koken, de vaat doen, kleren wassen, strijken en vouwen en zorgen voor de kinderen, doen Nederlandse huisvrouwen in de jaren vijftig ook alle nodige boodschappen om het huishouden draaiend te houden. In het ene huwelijk krijgt de vrouw van haar man daar zakgeld voor, in het andere levert de man het salaris in en beheert de vrouw de pot. Veel huisvrouwen noteren vervolgens de dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse uitgaven in het huishoudboekje. En bij grote huishoudelijke aankopen, als een vaatwasser of koelkast, beslist vaak de man.
Toch is een groot deel van de vrouwelijke bevolking financieel nog steeds niet zelfstandig.
Enkele decennia later zijn vrouwen hoger opgeleid, zijn ze meer gaan werken en sturen ze de kinderen naar de opvang. Ook de man doet tegenwoordig zijn aandeel in het huishouden. Toch is een groot deel van de vrouwelijke bevolking financieel nog steeds niet zelfstandig. En wanneer de relatie op de klippen loopt, is ruim veertig procent van de Nederlandse vrouwen niet in staat haar eigen broek op te houden.

Presentator Eric Smit: ‘Bij deze aflevering zit een emancipatoir verhaal onder. Ik zocht de Geinige Gulden op, een beleggingsclub met alleen maar vrouwen. Zij waren bijna allemaal huisvrouw in de jaren zestig. Nu beleggen ze en dat is inspirerend. Mannen beleggen, is vaak het idee, maar vrouwen dus ook’.
Kasboekje
Kasboekje
Tv-opnames bij de familie Hodes
Kinderen Hodes
Huishoudbeurs. Bron: Polygoon
Huishoudboekjes
Deel via Facebook